Per Eklund räknas som en av Sveriges främsta rallyförare genom tiderna, tillsammans med andra legendarer som Ronnie Peterson, Erik ”Carlsson på taket”, Björn Waldegård och Stig Blomqvist. Han är också en av de få rallyförare som har tävlat med extrema grupp B-bilar.

Eklund, som för många är mer känd som bara ”Pekka”, föddes den 21 juni 1946 i Koppom i Värmland. Han skulle under sin karriär bland annat tävla i rally, backe, racing och rallycross, och var i och med det vad som kallas för en multiförare, något som var vanligt inom den klassiska skolan av tävlingsförare. Sammanlagt körde Per Eklund 100 VM-rallyn som både privatist och fabriksförare.StigBlomqvistHunsrückRallye1980

Han debuterade som rallyförare år 1964, två veckor efter att han fyllt 18. Han tävlade då med sin fars Volvo PV. Det skulle dock dröja två år innan hans rallykarriär tog fart, men då gjorde den det med råge. Tre år efter det, år 1969, togs Per Eklund och Stig Blomqvist in av Saab och Erik ”Carlsson på taket”. Bakgrunden till detta var att Saab under hela 1950-talet hade byggt upp en tävlingsavdelning, som fortsatte att utvecklas under 1960-talet. Erik ”Carlsson på taket” hade kört för det tidiga rallyteamet, och han ledde därför testerna för att välja ut nya talanger att addera till teamet. Blomqvist och Eklund kände varandra sedan tidigare, då de hade lärt känna varandra på trafiklärarutbildningen i Örebro, och tillsammans skulle de två komma att utgöra ett mycket framgångsrikt rallyteam för Saab under många år.

Eklund blev 1999 FIA Europamästare i rallycross. Innan dess hade han bland annat vunnit den första rallycrosstävlingen som hölls i Sverige. Två placeringar som han värdesätter personligen är vinsten av Svenska Rallyt 1976, och en andraplats i brittiska ARC från 1987, som han erhöll som privatist. Han uteslöts dock ur rallyt och fråntogs denna placering på tvivelaktiga grunder.

Efter ett stort, internationellt rally som de som Per Eklund tävlade i är man sannolikt både svettig och trött, och vad kan då vara bättre än att kombinera tvättning med avslappning i ett varmt bad? Om du också gärna njuter av ett varmt bad, men inte har ett badkar än, hittar du ett stort utbud av badkar för alla smaker på buildor.

 

Taggar: , , , ,