Det går verkligen undan i svängarna då det gäller rallytävlingar. Under de spännande tävlingarna kantas de vägsträckor som utgör tävlingsbanor av en ivrig motorpublik. Hur skickliga rallyförarna än är så kan publikens säkerhet inte garanteras. Det har skett ett flertal olyckor då föraren tappat kontrollen över bilen och den har sladdat ut i publikhavet, med personer som tragiskt nog förolyckats eller blivit rejält skadade som följd.

 

Din säkerhet – som publik
Även om det är spännande att som publik vara direkt i händelsernas centrum, kan det samtidigt vara förknippat med direkt livsfara. Därför är det viktigt att se till att du inte står på farliga ställen där bilar kan tänkas kunna köra av banan. Det finns publikvärdar och olika funktionärer på plats. De bär västar så att du lätt kan känna igen dem. Var vaksam, lyssna på dem och gör som de säger. Det kan rädda liv. Om du har med dig din familj, se till att ha uppsikt över dina barn.

Det är också viktigt att stå upp och följa tävlingsbilarna med blicken hela tiden och absolut ha respekt för bilarnas fart. Tänk på att tävlingsarrangörerna har satt upp skyltar och gjort avspärrningar för både din och tävlingsdeltagarnas säkerhet. Respektera det. Hjälp också andra att stå rätt. De har kanske inte varit på en rallytävling tidigare och vet därför inte hur farligt det kan vara att stå på rätt ställe.Rallysäkerhet 22

 

Tävlingsarrangörens ansvar
Det hör till tävlingsarrangörernas ansvar att se till att du som publik kan vara åskådare på en så söker plats som möjligt. Det är därför som så kallat säkra publikplatser är markerade på tävlingskartan.

Ofta har de varit i kontakt med markägaren som kan anvisa ”naturliga” publikläktare. Dessutom kan de fått hjälp med att röja sly och buskar längs banan.

Respektera att tävlingsarrangörerna kan ha avlyst, stängt av, vissa anslutningsvägar till specialsträckorna. Det har de gjort för din och publiken säkerhets skull. För att ni ska kunna beskåda tävlingen på de absolut säkraste platserna.

Säkerhetspersonal ska använda tävlingsvästar, leverantörer som medtryck.com kan hjälpa till med att profilera dem för klubben eller arrangören eller rallyekipaget.